» Hi-Tech

Antikiterski mehanizam

Antikiterski mehanizam

Složeni mehnički uređaj sa zupčanicima i brojčanicima, koji je služio za predviđanje položaja planeta, Sunca i Meseca. Pretpostavlja se da potiče iz vremena između 150. i 100. godine p.n.e. Smatra se prvim analognim računarom. Otkriven je 1900. godine, u starorimskoj brodskoj olupini, blizu grčkog ostrva Antikitera, po čemu je i dobio ime. Deo teksta na mehanizmu ima preko 1.000 znakova.

Mehanizam iz Antikitere čuva se u Nacionalnom arheološkom muzeju u Atini. Sastoji se od preko 30 bronzanih prstenova i brojčanika, a prekriven je astronomskim zapisima.

Grupa britanskih, američkih i grčkih naučnika, koristila je napredne tehnologije, kako bi istražila pronađene ostatke kompleksnog mehaničkog uređaja sa zupčanicima, kakvi kasnije nisu viđeni sve dok u upotrebu nije uveden satni mehanizam, u XIV veku. Od svoga otkrića, mehanizam je zbunjivao naučnike, koji tvrde da je u pitanju sprava tehnički složenija od bilo kog drugog uređaja nastalog u narednih 10 vekova.

Upotrebom moderne tehnologije rendgenskih i gama zraka, otkriveno je da uređaj sadrži 37 odvojenih zupčanika i da je bio smešten u kutiji veličine 30 x 20 cm. Dva brojčanika na prednjoj strani prikazuju zodijak i kalendar dana u godini, koji se može prilagoditi prestupnim godinama, dok metalne strelice pokazuju pozicije Sunca, Meseca i pet tada poznatih planeta. Dva spiralna brojčanika u pozadini prikazuju mesečeve mene i predviđaju pomračenja. Sitni brojčanik, koji je verovatno dodat naknadno, pokazuje lokacije održavanja Olimpijskih igra.

  • Nazad
Komentari

Chat

fenixsite ima funkciju pretraživaca linkova. Naš sistem iskljucivo indeksira linkove ka drugim sajtovima, tako da se nijedan fajl ne nalazi na našim serverima.