» Svet filma

Dajana: Nezakonito ubistvo

Dajana: Nezakonito ubistvo

 

 

Unlawful Killing (2011)

 

Dokumentarni film o zaveri oko ubistva Dajane, princeze od Velsa, i Dodija Al-Fajeda 

 

Režija: Kit Alen

 

Scenario: Viktor Luis-Smit, Pol Sparks

 

Učestvuju: Kit Alen, Pirs Morgan, Mohamed Al-Fajed... 

 

 

 

„Šteta je što će ovaj film biti prikazan u celom svetu osim u Britaniji, jer bi nakon šećernog šoka koje je donelo kraljevsko venčanje, on dobrodošao kao protivotrov”, kaže Kit Alen.

 

Zvanična istraga pokazala je da su princeza Dajana i Dodi Fajed poginuli zbog toga što je njihovim „mercedesom” upravljao alkoholisani vozač Anri Pol, koji je takođe poginuo, ali su se ubrzo po objavljivanju rezultata istrage pojavile i prve sumnje u tačnost nalaza.

 

Mohamed Fajed je i ranije iznosio optužbe na račun princa Filipa, supruga kraljice Elizabete, da je autor zavere zataškavanja, kao i to da je sa celim skandalom bio upoznat i princ Čarls. Po njegovim rečima, razlog za takav odnos prema celom događaju jeste njihovo protivljenje da se Dajana uda za muslimana.

 

Na sajtu novog dokumentarca iznose se i nove optužbe: „Film otkriva zataškavanje britanskog establišmenta koje je preovladavalo šestomesečnom istragom. Rekonstruišu se ključni momenti istrage i pokazuje se kako su najvažniji dokazi o nepravilnostima u istrazi sakrivani od britanske javnosti, kako je kraljevska porodica izuzeta od davanja izjava na suđenju, kako su novinari Bi-Bi-Sija sistematski pogrešno izveštavali sa lica mesta ovih događaja, a naročito sa izricanja presude. Ovo je priča o tome kako je svet obmanut”.

 

Osim toga, Kit Alen kaže da su u filmu, između ostalog, prikazani i snimci na kojima princeza Dajana govori o tome kako je kraljevska familija htela da je pošalje u mentalnu ustanovu.

 

Glavni razlog za nezadovoljstvo prijatelja i jednog dela javnosti u Velikoj Britaniji jeste prikazivanje šokantne fotografije tela ledi Di u smrskanom „mercedesu” u pariskom tunelu, gde je poginula 1997. godine. Reč je o crno-beloj fotografiji na kojoj se jasno vidi Dajanina plava kosa, a koja nikada ranije nije prikazana britanskoj javnosti.

 

Autori filma, međutim, tvrde da je otpor kraljevske porodice prema ovom filmu deo kampanje da se zataška Dajanina smrt, dok za fotografiju kažu da je poznata svima osim Britancima.

 

 

  • Nazad
Komentari
panicjovan
Ako ima titl apeluj da se postavi. I ovde bi taj film trebao da se postavi ako ga neko uradi. Ili da se ovde bar prečica postavi. Zanimljiva tema, a odavno se priča da je ubijena, da je sve osmišljeno. Ne verujem da su je ubili samo što je htela da se uda za koga ona želi. Ima tu neka veća priča. Jedino što znam da je ona bila od cele familije najomiljenija i najbliskija sa narodom. Nije vodila telohranitelje, izlazila po diskotekama i družila se sa običnim svetom. Narod ju je obožavao. Tako se pričalo tada...
  • 26/May/2016
panicjovan
Deli, ima li da se pogleda negde ovaj film sa prevodom?
  • 26/May/2016
delikates
Koliko znam, nema, a tražim ga otkad se pojavio. Vidim da neki titlovi za njega postoje, na titlovi.com i podnapisi.eu, pa neka ovo bude naš predlog za postavljanje, ako je ikako moguće.
http://www.imdb.com/title/tt1979385/
  • 26/May/2016

Chat

fenixsite ima funkciju pretraživaca linkova. Naš sistem iskljucivo indeksira linkove ka drugim sajtovima, tako da se nijedan fajl ne nalazi na našim serverima.