» Život i stil

Drevna toltečka mudrost: Don Migel Ruiz - Četiri sporazuma sa sobom

Drevna toltečka mudrost: Don Migel Ruiz - Četiri sporazuma sa sobom

 

 

ČETIRI SPORAZUMA SA SOBOM 

 

Besprekorno koristi svoje reči

Ništa nemoj shvatati lično

Nemoj stvarati pretpostavke

Uvek učini sve što možeš

 

 

Pre mnogo stotina, pa i hiljada godina, Tolteci su širom južnog Meksika bili poznati kao žene i muškarci koji poseduju znanje. Antropolozi o njima govore kao o narodu ili rasi, što je pogrešno, jer su oni zapravo bili naučnici i umetnici koji su čuvali duhovna znanja i tehnike drevnih predaka.

 

Kao majstori (naguali) i učenici, zajedno su dolazili u Teotihuakan, drevni grad piramida, nedaleko od današnjeg Meksiko Sitija, sveto mesto poznato još iz doba Maja. Ezoterijsko toltečko znanje prenošeno je sa generacije na generaciju i čuvano u tajnosti.

 

 

 

 

 

 

Danas, Don Muguel Ruiz, potomak naguala iz roda Orlovih vitezova, putem svojih knjiga, prenosi ta moćna učenja Tolteka i ispunjava drevna proročanstva koja su nagoveštavala dolazak doba kada će biti neophodno da se ta mudrost vrati ljudima.

 

Toltečke spoznaje izranjaju iz istog suštinskog izvora istine, kao i sve svete tradicije širom sveta. Iako nisu religija, one uključuju duh i ističu principe mira i ljubavi, kao suštinske u životu.

 

Po njihovom učenju, ljudi celog svog života vežbaju da budu ono što na kraju postaju, i to rade tako dobro, da su potpuno ovladali ulogom za koju vjeruju da im pripada. Vladaju svojom ličnošću i svojim vlastitim uverenjima. Vežbaju dugi niz godina i na kraju dosežu nivo majstorstva u onome što veruju da jesu.

 

Kada jednom uvidimo da smo svi mi majstori, tada možemo videti i kakvu vrstu majstorstva posedujemo. Uglavnom, postajemo majstori ljubomore i zavisti, tuge i samoodbacivanja. Sve drame i patnje događaju nam se samo vežbanjem. Sa sobom smo, još u detinjstvu, napravili sporazum i u tome se stalno usavršavamo. Način na koji razmišljamo, na koji osećamo i delujemo, postaje tako dobro izvežban, da više i ne moramo da obraćamo pažnju na ono što činimo. Jednostavno, počinjemo da se ponašamo automatski…

 

 

 

 

 

 

Zaboravili smo da svoj život možemo i treba da stvaramo ljubavlju. Da bismo postali majstori ljubavi, moramo joj se posvetiti i vežbati je.

 

Utemeljena na drevnoj toltečkoj mudrosti, knjiga Don Miguela Ruiza “Četiri sporazuma sa samim sobom” je jedna od onih koja govori o uticaju naših sopstvenih misli i uverenja na naš život. Raj na zemlji je moguć…, život u kojem nećete morati da opravdavate svoje postojanje i u kojem ćete imati slobodu da budete onakvi kakvi zaista jeste. Pošto proučite četiri sporazuma sa samim sobom, koristeći maštu i svoju novu sposobnost opažanja, videćete kakav život jeste i kakav može da bude i za vas, samo ako prizovete ljubav u svoje srce i zamislite... 

 

Zamislite da imate dozvolu da budete srećni i da istinski uživate u svom životu. Vaš život je rasterećen od sukoba sa samim sobom i sa drugima.

 

Zamislite da živite tako da možete bez straha da izrazite svoje želje i snove. Vi znate šta želite, a šta ne želite, i kada to želite. Slobodni ste da menjate svoj život onako kako vi istinski želite. Ne plašite se da tražite ono što vam je potrebno, da kažete “da” ili “ne”, bilo kome i bilo čemu.

 

 

 

 

 

Zamislite da živite bez straha od toga da li će vas drugi osuđivati. Vi više ne određujete svoje ponašanje prema onome što će drugi možda misliti o vama. Vi više niste odgovorni za bilo čije mišljenje. Nemate više potrebu da kontrolišete bilo koga drugog, a ni vas više niko ne može da kontroliše.

 

Zamislite da živite tako što ne krivite nikoga, ni zbog čega. Možete lako da opraštate drugima i da prestanete da osuđujete druge. Nemate potrebu da budete u pravu, i nemate potrebu da bilo koga ubeđujete da nije u pravu. Poštujete sebe i sve druge, i oni zauzvrat poštuju vas.

 

Zamislite da živite ne plašeći se da volite a da pri tom ne budete voljeni. Više se ne plašite da ćete biti odbačeni, i nemate potrebu da budete prihvaćeni. Možete reći “volim te”, bez stida i ne tražeći pritom bilo kakve razloge. Možete ići svetom širom otvorenog srca, ne strahujući da ćete biti povređeni.

 

Zamislite da živite ne plašeći se da prihvatite rizik i da istražujete život. Ne plašite se da ćete nešto izgubiti. Ne plašite se da živite na ovom svetu i ne plašite se smrti.

 

Zamislite da volite sebe upravo onakve kakvi jeste. Volite svoje telo baš takvo kakvo je i volite svoja osećanja baš takva kakva su. Vi znate da ste savršeni upravo onakvi kakvi ste.

 

O tome možda nikada niste razmišljali, ali svi mi jesmo majstori. Majstori smo zato što posedujemo moć da stvaramo svoj vlastiti život i upravljamo njime.

 

 

  • Nazad
Komentari
BeliLili
Divan putokaz za srećan i ispunjen život, hvala  smile
  • 25/Jul/2016

Chat