» WTF

Eksperimentalno ludilo

Eksperimentalno ludilo

 

Rozenhanov eksperiment izveden je sa namerom da se utvrdi sposobnost psihijatara da dijagnostifikuju mentalna obolenja.

 

Psiholog Dejvid Rozenhan i još sedmoro njegovih kolega i studenata, dobrovoljno su se prijavili u osam psihijatrijskih bolnica širom SAD, sa žalbom dežurnom psihijatru kako čuju glasove u glavi, koji im govore "praznina" ili "lupanje".

Pseudopacijenti se nisu žalili na bilo šta drugo i ponašali su se potpuno normalno, a inače su bili osobe bez ranijih psihičkih smetnji.

 

Svi su volonteri bili hospitalizovani i zadržani u bolnicama od sedam do 52 dana.

Tokom boravka su im propisivani lekovi, a otpušteni su sa dijagozama psihičkih poremećaja (kod sedmoro je dijagnostifikovana šizofrenija, a kod jedne osobe bipolarni poremećaj) i večini je preporučeno da nastave sa terapijom medikamentima.

 

Za vreme boravka u klinikama, medicinsko osoblje nikog od pseudopacijenata nije registrovalo kao lažnog.

Većinu njihovih navika i aktivnosti, osoblje je tumačilo kao pojavne oblike mentalnih poremećaja.

Čak i činjenicu da je jedan od lažnih pacijenata pravio beleške, psihijatar je protumačio kao kompulsivnu aktivnost i iz toga je izveo dijagnozu bolesti.

Da ironija bude veća, mnogi stvarni pacijenti brzo su prepoznali potpuno zdrave uljeze (što je, verovatno, samo navelo doktore da im udvostruče doze lekova).

 

Nakon objavljivanja rezultata eksperimenta u časopisu “Science”, 1973. godine, pod naslovom “Biti normalan na nenormalnim mestima”, izbio je veliki skandal…

 

Čelnici jedne od poznatih bolnica za obuku studenata psihijatrije i usvršavanje psihijatara, izjavili su da se takve greške kod njih nikada ne bi mogle desiti, što je navelo Rozenhana da sprovede nastavak eksperimenta.

 

Sa rukovodstvom ove ustanove, sklopio je dogovor da im u periodu od tri meseca pošalje novu grupu pseudopacijenata, a bolnica se obavezala da na kraju objavi spisak onih koje su otkrili.

 

Rozenhan je objavio da je poslao 193 nova volontera.

Psihijatri bolnice su, na kraju ugovorenog perioda, saopštili da su, sa velikom pouzdanošću, identifikovali 41 osobu kao “glumce”, a da su im dodatne 42 sumnjive.

 

Tada je usledio najšokantniji moment za osoblje ove institucije, ali i za javnost... 

 

Rozenhan je otkrio da je lagao i da zapravo nije poslao nijednog volontera, što znači da je osoblje bolnice označilo 41 pravog pacijenta, možda čak ozbiljno obolelog, kao mentalno zdravog.

 

Rozenhan je iz ove studije zaključio da savremena psihijatrija nije u stanju da razlikuje psihički zdrave ljude od duševno obolelih pacijenata u ustanovama.

 

 

 

  • Nazad
Komentari

Chat

fenixsite ima funkciju pretraživaca linkova. Naš sistem iskljucivo indeksira linkove ka drugim sajtovima, tako da se nijedan fajl ne nalazi na našim serverima.