» Život i stil

Energetski vampirizam

Energetski vampirizam

Postoje ljudi u našem okruženju, čije nam prisustvo izuzetno prija, jer nam u život unose radost, harmoniju i spokojstvo. Puni su energije, pa svojim prisustvom i nama podižu frekvenciju.

 

Ali, ima i onih koji nas čine razdražljivima ili utučenima, izazivaju u nama osećaj straha, krivice, zabrinutosti ili, jednostavno, umora. Posle pola sata provedenih sa njima, osećamo se kao da nas je pregazio parni valjak. Ovde je reč o energetskim vampirima, koji se mogu sresti u najrazličitijim oblicima. Neki od njih su grubi, drski i zahtevni, dok su drugi preterano blagi i popustljivi ili večito „nesrećni“, „prevareni“, „bolesni“...

 

Energetski vampir može biti neko ko se stalno predstavlja kao žrtva. Protiv njega su svi drugi ljudi, a ni okolnosti mu nikad ne idu u prilog. On uvek ima, spreman za deklamovanje, beskonačni spisak loših stvari koje su mu se dogodile, svrstane po kategorijama. „JadanJa“ se stalno žali na zdravlje, situaciju na poslu, skupoću i besparicu, TV program..., pa čak i na vremenske prilike, bilo da je toplo ili hladno.

 

 

 

To može biti osoba koja se stalno trudi da bude u centru pažnje i ne bira sredstva da to postigne: koleginica koja nikad ne zna, ili uvek zna bolje „kako to treba da se uradi“, a pritom uvek ima neku dramu u privatnom životu koju bi htela sa nekim da podeli; poznanica koja pita kako si, pa, ne saslušavši odgovor, priča kako je ona; dežurni komšija iz prizemlja, kome uvek smetaju deca s loptom, loše parkirani automobili, preglasno otključavanje vrata ili prekratko stepovanje po brisaču za cipele.

 

Jedan od čestih načina na koji energetski vampiri „operišu“, jeste traženje različitih usluga. Od stalnih molbi koje se odnose na beznačajne sitnice, u početku, kratak je put do potpunog parazitiranja.

 

 

 

 

Bilo kakav da je energetski vampir u pitanju, treba ga registrovati i uvek držati na pristojnom odstojanju, što mnogima nije lako, zbog pomisli da će ispasti neljubazni ili nezainteresovani za druge ljude. Poznati je mit (a mitovi su samo „romansirane“ istine) da vampir „ne ulazi u kuću dok ga ne pozoveš“. Zato, za početak, budite oprezni u svojim odnosima, odredite granice do kojih ćete ići i stavite drugoj osobi do znanja kakvu ulogu ima u vašem životu, pa u odnosu na to odredite i način komunikacije.

 

 

 

 

Prvi korak u očuvanju sopstvene energije, jeste raspoznavanje njenih „usisivača“. To je najlakše učiniti posmatrajući sebe u nečijem prisustvu, osluškujući svoje unutrašnje reakcije. Ako se prilikom razgovora pojavi stezanje u grudima, nedostatak vazduha, iznenadni umor, glavobolja ili pritisak u glavi, svrab po licu i rukama..., to znači da ste upali u vampirovu zamku. Ukoliko niste u mogućnosti da odmah pobegnete glavom bez obzira, preporučljivo je koncentrisati se na sopstveno disanje. Duboko udisanje i brzo, kratko izdisanje, oslobodiće vas napetosti i vratiti vam oduzetu energiju.

 

Da se sve ovo ne bi svelo na priču o „njima“ i „nama“, vrlo je važno da povremeno preispitujemo sebe i svoje ponašanje, dobro razmislivši o tome da li smo se, i koliko puta, i sami našli u „njihovoj“ ulozi.

 

 

 

 

 

 

 

  • Nazad
Komentari

Chat