» Život i stil

Grandž

Grandž

 

Osim podžanra alternativne rok-muzike, grandž predstavlja specifični životni stav, način oblačenja, ponašanja i stila uopšte.

Mada se pojavio godinama ranije, kao muzički pravac doživeo je vrhunac popularnosti krajem osamdestih i početkom devedesetih godina prošlog veka, zahvaljujući grupi “Nirvana” i njenom prvom čoveku Kurtu Kobejnu, a održao se još svega par godina nakon njegovog odlaska sa muzičke i životne scene.

 

 

 

Grandž je definitivno promovisan u novu ideologiju zahvaljujući legendarnom spotu za prvi “Nirvanin” veliki hit ˝Miriše na tinejdžerski duh˝ (Smells Like Teen Spirit).

Sam izraz grunge potiče iz američkog žargona i, mada se za njega i danas retko nalazi prevod u zvaničnim rečnicima, uglavnom označava nešto musavo, neuredno, odrpano i aljkavo.

U suštini, i reč “pank” ima takvo značenje, mada ni grendžeri ni pankeri nikad ne bi prihvatili bilo koju drugu međusobnu sličnost.

 

Kolevka reči, zvuka, a zatim i grandž mode, bio je američki grad Sijetl.

Prvi bendovi nisu imali nikakav komercijalni uspeh i bili su nepoznati izvan grada.

Tek kada je “Nirvana”, od anonimne grupe, postala globalna ikona pop-kulture, njena popularnost je izazvala nagli porast interesovanja i za ostale grandž grupe, kao što su Pearl Jam, Soundgarden, Alice in Chains

Najvažnija muzička obeležja su izrazito izobličen, “mjaučući” zvuk gitare i silovito udaranje bubnjeva, sa uglavnom sporijim tempom. Ovaj hibridni zvuk predstavljao je mešavinu panka, hevi-metala i roka, uz melodičnu osećajnost “Bitlsa”.

Tekstovi pesama su u dijapazonu između idealizma i pesimizma, a najčešće govore o otuđenosti, apatiji, neslaganju sa društvenim normama i želji za slobodom.

Pošto su grandž muzičari isticali svoj antimaterijalistički pogled na svet, celokupni stil je postao svojevrsni spoj panka i hipi-pokreta, sinteza buntovništva i raznovrsnih miroljubivih i nemarnih formi izgleda i ponašanja, mešavina sastojaka od kojih na prvi pogled većina ne ide zajedno, ali ima nit koja ih povezuje, a to je ona koja miriše na mladalački (ne obavezno tinejdžerski) duh.

 

 

 

Modni sledbenici grandža opisivali su ga kao bunt protiv stereotipa, želju da se ne podlegne zadatim estetskim normama osamdesetih, potrebu da budu svoji i slobodni, kao i iskrenu težnju da ih odeća ne košta puno.

Kritičari su njihov stil etiketirali kao antimodu, a na sam pomen reči grandž reagovali su gore nego na psovku...

 

Tipični imidž grandžera sasvim je suprotan šminkerskom stilu koji mu je prethodio, a mogao bi se opisati kao odsustvo svake vrste doterivanja i brige o izgledu (a kod onih “preteranih”, i o higijeni): duga, neočešljana (često i neoprana) kosa, slojevito nabacana i užasno iskombinovana odeća (po sistemu “šta dohvatiš”), uz gotovo neizostavne “prirodno” poderane farmerke (ili isfronclane bermude preko helanki) i ofucanu, (najčešće) kariranu košulju ili izbušenu (u stilu “pucali su na mene”) majicu kratkih rukava, nabačenu preko dedinog untercigera (to je ona, nekad obavezna, muška pododeća za hladnije dane, svojevrsni dukser-kombinezon sa otvorom i zakopčavanjem na donjem delu leđa, kakav se danas može videti još samo u pravim kaubojcima, kada se džonvejnovski tipovi skinu u kupleraju ili odluče da se posle dužeg vremena umiju).

 

 

 

 

Devojke su takođe u šljampavoj odeći, nose pet brojeva veće flanelske košulje sa manjkom dugmadi i tatine stare džempere na zakopčavanje sa rupama od moljaca (sve ono što su i u “Crvenom krstu” odbili da prime, jer “nije sređeno”), haljine iz bakinog ormana, u kombinaciji sa mrežastim čarapama, ili običnim, ali po mogućstvu pocepanim ili sa bar pokojom puštenom “mašnom”. Šminka je takođe bila demonstrativna i imala je zadatak da nagrdi lice, umesto dotadašnje namene da sakrije nedostatke, pa je vrlo brzo dobila naziv "heroin chic".

 

Od obuće, najčešće su stare platnene patike (uglavnom tipa “starki” ili njihovih preteča), bapske filcane crne zepe, čaplinovske izobličene bakandže ili raspertlane “martinke”.

Od ostalih modnih detalja, u jednoj ruci obavezno je bilo pivo, a u drugoj cigareta...

 

 

 

 

 

Što se tiče sociološko-psihološkog portreta grandžera, kod njega je najčešće prisutna želja za stalnim odlaganjem uklapanja u društvo, ironija, večito razmatranje raznih kulturoloških pojava i trendova, bez aktivnog učešća u njima, skoro trubadurska ljubavna ideologija i, zajedno sa njom, večiti emotivni problemi…

 

Tipični grandžer potiče iz urbanog okruženja, dete je roditelja iz srednje klase, a po obrazovanju večiti student koji možda i može ali ne želi da završi fakultet, kako bi sprečio svaku mogućnost da ga zbog toga “uhvate u mašinu”.

On je nezainteresovan za bilo kakvu karijeru, sušta je suprotnost “japiju” koji će ga iz tih razloga uvek proglasiti za luzera.

 

Najupečatljiviji filmski predstavnici granža su “Samci” (Singles, 1992), “Pre svitanja” (Before Sunrise, 1995) i serija “Prijatelji” (Friends, 1994-2004) koja ipak predstavlja mnogo doteraniju verziju ovog stila i pre bi se mogla svrstati u najavu post-grandža koji će nastati godinama kasnije.

 

 

 

Nakon smrti Kurta Kobejna, početkom aprila 1994. godine, za samo nekoliko meseci prodato je više albuma “Nirvane” nego tokom njegovog života, a cene karata za njihove najavljene nastupe, koji se nikad neće održati, višestruko su premašile redovne cene koncertnih karata.

Kao omaž grupi koja je prestala da postoji i njenom kontroverznom frontmenu, dogodio se kratkotrajni veliki bljesak grandža, pred njegov konačni pad popularnosti.

 

 

 

 

Trend je vakrsnuo pre par godina, skoro dve decenije nakon gašenja izvornog, a mišljenja o njemu više nisu podeljena kao nekad. 

To je i razumljivo, jer novi grandž više nije izbegavanje doterivanja nego osmišljena modna stilizacija kojoj pribegavaju i kreatori vrhunske (i, naravno, skupe) mode. 

Čak ga nazivaju “gla-ndž” kako bi objasnili da je reči o novoj viziji glamuroznog izgleda koji ni u kom slučaju ne može da se postigne za male pare.

 

Dobra strana svega je, u svakom slučaju, to što su zbog novoustanovljenog oblika nekadašnje grandž mode, ponovo počeli da se slušaju dobri stari bendovi iz Sijetla...

 

 

  • Nazad
Komentari

Chat

fenixsite ima funkciju pretraživaca linkova. Naš sistem iskljucivo indeksira linkove ka drugim sajtovima, tako da se nijedan fajl ne nalazi na našim serverima.