» Život i stil

Holističko lečenje: Homeopatija

Holističko lečenje: Homeopatija

 

 

Homeopatija je metod lečenja razvijen 1796. godine, od strane nemačkog doktora Samuela Hanemana.

Zasniva se principu “Slično se sličnim leči”, koji je prvi put prepoznao još Hipokrat, otac savremene medicine, u V veku nove ere.

U našem narodu, ovaj princip je takođe poznat od davnina, a formulisan je u izreci “Klin se klinom izbija”.

 

 

 

 

Princip se, najkraće rečeno, zasniva na činjenici da prirodne supstance koje izazivaju simptome bolesti kod dotad zdrave osobe, isto tako mogu da leče bolesnu osobu.

Homeopatski postupak koncentriše se na traženje uzroka bolesti.

Njime se ne leče simptomi, ali oni služe kao značajni putokazi u razumevanju obolenja, jer predstavljaju način na koji naše telo komunicira sa nama i javlja nam da nešto nije u redu. Adekvatno izabran homeopatski lek dovodi do poboljšanja i izlečenja na svim nivoima, pa se tako osoba istovremeno oseća bolje psihički i fizički.

 

Za razliku od konvencionalne medicine, koja pacijenta šalje kod pojedinih specijalista za različite organe i vrste bolesti, homeopatija tretira sve tegobe zajedno, bez obzira na to gde su prisutne u organizmu.

Svi simptomi koje osoba prezentuje homeopati, posmatraju se kao različite manifestacije suštinski istog centralnog poremećaja.

Zato se za sve tegobe zbog kojih pacijent dolazi (nervoza, depresija, lupanje srca, reuma, zatvor, povišeni pritisak…) propisuje samo jedan adekvatno odabran homeopatski lek.

 

Homeopatija prepoznaje postojanje “vitalne sile”, inteligencije u nama, našeg unutarnjeg doktora.

Shodno tome, ona koristi prirodne lekove koji na suptilan način stimulišu tu mudrost organizma, sposobnu da dovede do samoizlečenja.

 

 

 

 

Homeopatijom se tretira širok spektar akutnih i hroničnih obolenja, ali se takođe može koristiti u prevenciji bolesti za koje se zna da im je osoba genetski podložna, što znači da i zdrava osoba može koristiti adekvatno odabran i samo njoj prilagođen homeopatski lek radi snaženja konstitucije i sprečavanja pojave bolesti u budućnosti.

To znači da osoba ne mora da čeka na pojavu simptoma i bolesti, da bi počela da obraća pažnju na svoje zdravlje.

 

Svi homeopatski lekovi prave se od prirodnih supstanci, uglavnom biljnog i mineralnog porekla. Oni su netoksični i nemaju nuspojave. Da bi se ovo postiglo, lekovi se u postupku spravljanja razblažuju do te mere, da originalana supstanca ostane prisutna samo u tragovima ili, čak, samo u svom energetskom, vibracionom stanju.

Ovim postupkom je izbegnuta toksičnost, a pojačana lekovitost materije, jer ona deluje na svom emergetsko-dinamičkom principu, a ne na materijalnom nivou.

 

 

 

 

Lekovi se spravljaju u homeopatskim farmacijama, po principima homeopatske farmakopeje.

Pošto je homeopatija holistički način lečenja, tačnije – isceljenja (usmerena je na osobu kao celokupno biće, a ne na konkretnu bolest), svako može da koristi ovaj metod.

Ona se bez bojazni može koristiti i u trudnoći, kada je upotreba mnogih drugih preparata ograničena ili zabranjena.

Njena primena u pedijatriji je posebno preporučljiva, jer deca uglavnom brže i bolje reaguju na homeopatski tretman.

Homeopatija se može kombinovati i sa drugim oblicima lečenja, bez kontraindikacija i smetnji, pa se ostali vidovi terapija ne moraju prekidati tokom lečenja homeopatijom.

Ovaj vid lečenja pogodan je za sve kojima drugi oblici lečenja nisu bili od pomoći, za one koji žele prirodne, holističke metode lečenja i za one koji na svoju bolest ne gledaju kao na baksuz, višu silu, nesreću ili kaznu, već kao priliku da isprave i odbace ono što ih sputava i koči u tome da budu zdraviji i srećniji.

 

Prva homeopatska konsultacija sastoji se u iscrpnom razgovoru sa pacijentom.

Da bi doneo odluku o tretmanu, lekaru homeopati su potrebne detaljne informacije o pacijentu: konkretne tegobe zbog kojih dolazi, prisustvo drugih simptoma na fizičkom nivou, nivo energije, apetit, omiljena hrana i godišnje doba, raspoloženje, brige, narav i karakter, porodična istorija, emotivni život i mnogo drugih podataka koji naizgled nemaju nista zajedničko sa tegobama zbog kojih dolazi. Svi ovi podaci daju celovitu sliku o čoveku i pomažu u odabiru adekvatnog homeopatskog leka.

 

Kontrolna konsultacija obično se zakazuje mesec dana nakon početka terapije.

Ovde se utvrđuju reakcije na lek, stepen poboljšanja, novi simptomi i promene na svim nivoima: fizičkom, mentalnom i emotivnom. U zavisnosti od konkretnog slučaja, nove konsultacije zakazuju se na svakih mesec dana ili ređe, sve do izlečenja.

Za održavanje zdravlja i preventivu bolesti, preporučuje se poseta lekaru homeopati dva do tri puta godišnje.

 

Homeopatski način lečenja je proces u kojem se organizam postepeno vraća u stanje ravnoteže i zdravlja, na svim nivoima, tako da je za njega potrebno vreme, jer nije reč o brzinskom suzbijanju simptoma nego o isceljenju.

Uspeh terapije zavisi od adekvatno odabranog leka, za šta je potrebna stalna komunikacija i maksimalna saradnja lekara i pacijenta. Razumevanje ovog principa omogućiće pacijentu da bude istrajan, odgovoran i strpljiv tokom svoje terapije, jer uspeh homeopatskog načina lečenja zavisi koliko od doktora, toliko i od samog pacijenta.

Redovno uzimanje terapije, pridržavanje saveta o promeni načina života i ishrane, redovne kontrole i praćenje toka lečenja, od ključnog su značaja za uspeh.

 

Uzrok eventualnog neuspeha lečenja homeopatijom, često leži u nedoslednosti pacijenta i njegovom preranom odustajanju od terapije, kako zbog nestrpljenja tako i zbog nepreuzimanja odgovornosti za sebe.

Može se zaključiti da ovaj vid lečenja nije za ljude koji traže brza rešenja za svoje tegobe, nego za one koji odluče da preuzmu odgovornost i da u svoje zdravlje ulože trud i strpljenje.

 

 

  • Nazad
Komentari

Chat

fenixsite ima funkciju pretraživaca linkova. Naš sistem iskljucivo indeksira linkove ka drugim sajtovima, tako da se nijedan fajl ne nalazi na našim serverima.