» Život i stil

IN MEMORIAM: Šaban Šaulić

IN MEMORIAM: Šaban Šaulić

Živeće večno u srcima onih koji su slušali narodnu muziku, ne znam kako da se drugačije oprostim od kralje nego na ovaj način.

“Zavolješe se jednom dva galeba bela u crnoj noći te joj on obeća da će ona zauvijek biti njegova srna malena i da je jedino ona od anđela stvorena. Dok su se šetali, shvati on da je jedino s njom njemu sreća obećana i pozva je da dođe da ostare zajedno. Ona razmisli, pa mu reče da je možda voli lažno i da će razmisliti da dođe sutra, međutim, on odgovori: "Noćas mi se s tobom spava".

I tako, stigoše oni pred vrata lepih dana njegovog detinjstva, otvoriše ih i javiše se njegovim roditeljima riječima: "Kako si majko, kako si oče". Kad ga majka upita o djevojci koju je doveo, on joj reče: "To je moja Gordana, moja tajna želja.", te se okreni Gordani i reče joj: "Hvala ti za ljubav, danima te čekam."

Idućeg jutra on ispriča svima kako je u snu sanjao neku ženu s dečakom što sanke vuče i reče joj da je zamišljao nju umesto te žene kako se igra srećna ispred njihove kuće.

Dogovoriše oni svadbu, a u selu već pričaju da je njihova ljubav identična onoj kad je Milicu Stojan nekoć voleo, te da je on baš nju odabrao međ' hiljadu žena. I tako, jedno jutro iz bašte njene ga zovu šadrvani, svadba je. Zaista, postade ona kraljica njegovog srca, a on prestade biti kralj boema i postade sultan na prijestolju sa najlepšom ženom vremena svih.

I tako, život proživješe, nekad se i posvađaše, ali uvijek su pružali ruke pomirenja, te na kraju i ostariše zajedno. S namerom su obilazili velike gradove, hodali balkanskim ulicama, gledali bele narcise kako venu, upoznali i Cvetu i Mihajla, sve dok ne dođe tužni čas rastanka.

Odletio je njen Šaban, njena golubica bela. Dok je tražila utjehu, njegova ljubav koja mu je bila čitav život k'o gitara, dušu ispusti, a bog ih na kraju opet sastavi.”

Počivaj u miru, legendo.
  • Nazad
Komentari

Chat

Fenixsite ima funkciju pretraživaca linkova. Naš sistem iskljucivo indeksira linkove ka drugim sajtovima, tako da se nijedan fajl ne nalazi na našim serverima.