» Zabava

Jeste li znali da... (1)

Jeste li znali da... (1)

morska zvezda nema mozak


okeani i mora obuhvataju 361.740.000 kvadratnih kilometara ili 7/10 površine Zemlje. Stari kartografi nisu verovali da vode ima tako mnogo, pa su na mapama često dodavali zamišljene delove kopna.

običaj pečenja kifle s jajima, koji se svakog Uskrsa održava u Beloj kući, ustanovio je 1878. godine 19. predsednik SAD Raderford Hejes.

u bananinom ulju uopšte nema banana. To je sintetička mešavina napravljena od amil-alkohola, a ime je dobila zbog arome slične banani.

deca najbrže rastu u proleće.

hrana za pse najbolje je prodavani proizvod u supermarketima. Ljudi troše četiri puta više na hranu za pse nego na hranu za bebe.

Žil Vern pisao je o neverovatnim putovanjima na Mesec i oko sveta, a sam se samo jednom u životu otisnuo od tla – u balonu 1873. godine.

moljci čuju preko dlaka na telu.

prosečna osoba tokom života popije između 45.460 i 54.552 litra vode.

iako je procenjeno da naša galaksija ima više od deset triliona zvezda, samo njih tri hiljade mogu da se vide golim okom.

Veliko ratno ostrvo, koje se nalazi na ušću Save u Dunav, pojavilo se iznad vode između 1520. i 1535. godine. Naziv je dobilo početkom 18. veka kad su Austrijanci odatle napadali Beograd. Dotle je to bilo Dunavsko ili Sirotinjsko ostrvo.

prikazivanje „Mapet šoua” zabranjeno je u Saudijskoj Arabiji zbog lika Mis Pigi.

prosečan životni vek pećinskog čoveka bio je 18 godina.

najveći kamen izvađen iz bubrega bio je težak 1,36 kilograma.

princ Filip, suprug britanske kraljice Elizabete, prvi je član kraljevske porodice koji je dao intervju jednoj televiziji. Bilo je to 1961. godine u emisiji Bi-Bi-Sija „Panorama”.

Portugal, Danska, San Marino, Monako i Vatikan jedine su države u Evropi koje imaju samo jednog kopnenog suseda.

više od 95 odsto ulovljene ribe potiče sa severne hemisfere.

prosečan čovek noću je viši za 0,6 centimetara.

Kanada na jeziku Irokeza znači „Veliko selo”.
  • Nazad
Komentari

Chat

fenixsite ima funkciju pretraživaca linkova. Naš sistem iskljucivo indeksira linkove ka drugim sajtovima, tako da se nijedan fajl ne nalazi na našim serverima.