» Život i stil

Meditacija u pokretu: Tai Či Čuan

Meditacija u pokretu: Tai Či Čuan

 

Ko redovno vežba tai či čuan,

postaće savitljiv kao dete,

zdrav kao drvoseča,

miran kao mudrac.

(kineska poslovica)

 

 

 

 

Tai či (čuan) je drevna kineska veština koja se često naziva plesom kineskih mudraca, kineskom usporenom gimnastikom, veštinom za zdravlje i dugovečnost ili meditacijom u pokretu.

Mada je to u početku bila borilačka veština, postepeno se razvila u vid prefinjene fizičke aktivnosti, slične usporenom plesu, u kojoj se koriste blagi pokreti za relaksaciju, kako bi se smanjili uticaji stresa današnjeg haotičnog života.

Ova veština sastoji se od serije poza, laganih pokreta i vežbi istezanja, koje se smenjuju bez pauza, osiguravajući na taj način kontinuirano kretanje.

Postoji dosta različitih stilova tai čija i svaki od njih uključuju određenu vrstu blage ideologije i specifičnih shvatanja.

Neki stilovi se usredsređuju na zdravstvene blagodeti, dok je drugima u centru pažnje borilačka veština.

Rezultat svih ovih varijanti je to da tai či danas ima više od sto poza koje su imena dobile po životinjama ili prirodnim pojavama.

Bez obzira na različitosti, u osnovi tai čija su ritmični pokreti, usklađeni sa disanjem, koji onima što ga praktikuju obezbeđuju dostizanje unutrašnjeg mira i harmonije.

Intenzitet tai čija donekle zavisi od odabranog stila, mada je većina od njih blaga i podesna za svakoga, bez obzira na konstituciju i starosno doba.

Tai či ne zahteva dodatnu opremu, ni posebnu odeću i obuću, a može se praktikovati bilo gde, mada je to najbolje raditi na otvorenom, u prirodi.

 

 

 

 

Poreklo i vreme nastanka Tai čija skriveno je u davnoj prošlosti Kine.

Njegovi koreni naziru se u legendama, a najstariji pisani i drugi sačuvani istorijski podaci potiču iz vremena Dinastije Ming (1368-1644) i na osnovu njih se može sa sigurnoću pratiti dalji razvoj ove veštine.

Početkom XIII veka, u Kini je živeo čovek po imenu Čang San Feng, koga mnogi smatraju osnivačem Tai či veštine.

O njemu postoji mnogo sačuvanih priča i legendi, u kojima se kaže da je on kreirao i prikazao nešto do tada neviđeno: borilačku veštinu koja nije koristila snagu mišića, već unutrašnju silu zvanu Či.

 

Pažljivo i pronicljivo posmatrajući pojave u prirodi, kao što su, recimo, taktičke borbe životinja, uočavao je određene zakonitosti i koristio priorodni put (tao) da bi postavio temelje veštine, čija je suština ”princip popuštanja ”, mirnoća i polaganost koje pobeđuju silu i agresivnost, i “princip ravnoteže”, odnosno kruga i kružnih kretnji.

 

Od tog vremena, pa do danas, Tai či čuan se dosta razvijao i menjao.

Nastao je veliki broj stilova i škola.

 

 

 

 

 

Savremeni period razvoja Tai čija počeo je pedesetih godina prošlog veka, kada su državni organi i institucije NR Kine (Ministarstvo kulture i sporta, Sportska Vu-šu akademija u Pekingu...) počele organizovano i sistematski da se bave ovom veštinom, sa ciljem poboljšanja zdravlja nacije.

Angažovani su čuveni majstori, da šire Tai či u mnogim gradovima Kine, kao osnovu terapeutske veštine za lečenje i poboljšanje zdravlja naroda.

Pošto je bilo potrebno omasoviti ovu inicijativu, pristupilo se pojednostavljenju postojećih formi I pokreta, kako bi što veći broj ljudi, za što kraće vreme, mogao da savlada i primenjuje osnovne vežbe.

 

Tai či je mnogo više od običnog vežbanja.

On deluje na nivou tela, energije i svesti.

Fiziološko dejstvo usmereno je na sve organe i sisteme organa u telu.

Energetskim delovanjem uspostavlja se ravnoteža protoka životne energije.

Zahvaljujući meditativnom delovanju, dolazi do jasnijeg sagledavanja vlastite prirode i života, putem smirivanja i praćenja svih tokova u biću.

 

Tai či veoma blagotvorno utiče na zdravlje.

Pomaže u smanjenju anksioznosti i depresije. 

Poboljšava san, ravnotežu, protok telesnih tečnosti (krvi i limfe), fleksibilnost i snagu. 

Snižava povišeni krvni pritisak, poboljšava rad kardiovaskularnog sistema.

Jača zglobove, tetive i mišiće.

Pojačavajući odbrambene snage organizma, deluje preventivno u sprečavanju mnogih obolenja.

Pomaže pri ublažavanju hroničnih bolova, povećava protok unutrašnje energije i doprinosi boljem raspoloženju.

 

Ovim vežbama mogu se zaustaviti pogoršanja već postojećih zdravstvenih problema, pa čak i izlečiti pojedine bolesti.

 

Danas je tai či najrasprostranjenija terapeutsko-rekreativna aktivnost u svetu.

Trenutno je uči i aktivno vežba više od 80 miliona ljudi.

 

 

  • Nazad
Komentari

Chat

fenixsite ima funkciju pretraživaca linkova. Naš sistem iskljucivo indeksira linkove ka drugim sajtovima, tako da se nijedan fajl ne nalazi na našim serverima.