» WTF

Misteriozni ljudi

Misteriozni ljudi

Kaspar Hauzer: Kao tinejdžer, pojavio se na ulici jednog nemačkog grada, sa pismom za jednog vojnog kapetana, u kojem ga nepoznata osoba obaveštava da mu je taj dečak dat na brigu još kao beba i da je život proveo ne izlazeći iz kuće. Sam Kaspar kasnije je rekao da je zaista život proveo u sobi malo većoj od kreveta, spavao na slami i imao jednu igračku, a posećivao ga je čovek koji se uvek trudio da mu se ne vidi lice. Kasnije se tvrdilo da je Kaspar zapravo nemački princ. Umro je od uboda nožem u grudi, a pre smrti je tvrdio da ga je izbo čovek koji ga je i držao u zatočeništvu.

 

Džek Trbosek: Pseudonim koji je dat ubici (ili ubicama) prostitutki, koji je svoje žrtve masakrirao na javnim mestima, na specifičan način, uz rezanje vrata i vađenje unutrašnjih organa, zbog čega se pretpostavljalo da je hirurg, mesar ili preparator životinja. Njegov identitet bio je predmet raznih istraživanja i špekulacija, ali i do danas nije utvrđen.

 

Grigorij Raspućin: Bio je vidoviti monah, sa natprirodnim moćima. Privremeno je Izlečio carevića Alekseja od hemofilije. Uživao je poverenje carske porodice i stekao politički uticaj, ali i vodio raskalašni život sa ženama iz visokog ruskog društva. Najmisterioznija je bila njegova smrt. Grupa zaverenika mu je dala vino i kolače napunjene cijanidom, ali otrov na njega uopšte nije delovao, pa je jedan pucao u Raspućina, koji je posle nekoliko minuta ustao i počeo da beži. Zaverenici su ga sustigli, pretukli, ispalili još nekoliko metaka u njega i bacili ga u ledenu Nevu. Autopsija je pokazala da je Raspućin umro od davljenja.

 

Fulkaneli: Ovo je nadimak francuskog alhemičara, rođenog u XIX veku, za koga su vezane razne misterije. Imao je jednog vernog učenika koji je javno pretvorio 100 grama olova u zlato, i to pomoću posebnog praha kojeg mu je dao učitelj. Nemačke tajne službe pre Drugog svetskog rata bile su u potrazi za Fulkanelijem zbog njegovog znanja o atomskoj energiji, ali ga nikad nisu našle.

 

Čovek sa gvozdenom maskom: Bio je zarobljenik koji je vreme provodio u mnogim zatvorima, između ostalog, i u zatvoru kralja Luja IV. Njegov identitet nikome nije bio poznat, jer je na licu uvijek nosio masku. Umro je 1703. godine, sa svojom maskom na licu. Kasnije su se o njemu stvorile razne legende. 

 

Zelena deca iz Vulpita: Brat i sestra zelene boje kože pojavili su se u Vulpitu u Velikoj Britaniji, u XII veku. Govorili su nepoznatim jezikom i jeli su samo zelene mahune pasulja. Vremenom im je zelena boja kože nestala, a kad su naučili engleski, rekli su da su došli iz Zemlje svetog Martina, mesta gde nikada ne sija sunce, a u Vulpit su krenuli kada su videli zrak svetlosti i čuli zvona.

 

Gil Perez: Bio je član filipinske civilne garde u Manili. Jednog dana, dok je bio na dužnosti, odlučio je da se nasloni na zid, da bi se na trenutak odmorio. Pronađen je, zbunjen, u svojoj uniformi, u Meksiko Sitiju, 13.500 kilometara dalje.

 

Zodijak: Misteriozni ubica koji je delovao u Kaliforniji, San Francisku, između kasnih 1960-ih i 1970-ih.  Ubio je sedam ljudi, a izluđivao je policiju i novinare šaljući medijima šifrovana pisma, od kojih su stručnjaci uspeli da dešifruju samo tri. U njima je tvrdio kako je ubio ukupno 37 osoba. Većina njegovih žrtava, starosti od 16 do 29 godina, bila je izbodena do smrti.

  • Nazad
Komentari

Chat