» Život i stil

Mudrost položaja ruku: MUDRE

Mudrost položaja ruku: MUDRE

 

Prepoznatljivi položaji ruku ili "mudre" (spoj, tok), pri kojima su prsti savijeni i spojeni na određene načine, služe za uspostavljanje telesne, mentalne i duhovne ravnoteže, putem slobodnog protoka energije.

 

Iako nije potpuno razjašnjeno njihovo poreklo, utvrđeno je da se su time služile gotovo sve drevne kulture. Mogu se videti i u različitim verskim i meditativnim praksama budizma i hinduizma, u Indiji, Japanu, Kini, Tibetu i Indoneziji, egipatskoj kulturi, ali i u hrišćanstvu.

 

Tokom izvođenja određene mudre, mozak preko nervnih završetaka u prstima prima poruku, aktivira određene centre i deluje u skladu sa njom. Na taj način, telo komunicira sa umom, s ciljem uspostavljanja prirodne ravnoteže. Zato se mudrama pripisuju brojna terapeutska i isceljujuća svojstva. Veruje se da pomoću ove metode možemo da ojačamo imunitet, popravimo raspoloženje, osiguramo kvalitetan san, nadoknadimo izgubljenu energiju, pojačamo koncentraciju, rešimo se bola.

 

Mudre mogu da se rade sedeći, stojeći ili ležeći, bilo gde i kada, čak i prilikom čitanja ili gledanja filma. Ipak, opuštanje u miru i tišini bolje doprinosi oporavku.

 

Prsti se nikada ne pritiskaju snažno, već se samo lagano dodiruju. Koriste se obe ruke istovremeno, a potrebno ih je držati u određenom položaju između tri i 45 minuta. Najbolji rezultati postižu se ako se jednom u toku dana u ovom položaju provede 45 minuta, ali ako se za to nema vremena ili strpljenja, radi se po pet ili 10 minuta, nekoliko puta dnevno.

 

Nekoliko najpoznatijih mudri

 

Apana mudra:

Dodiruju se palac, srednji i domali prst. Veruje se da ovaj položaj pomaže prilikom čišćenja organizma od otrova, kao i za uklanjanje zatvora i nadutosti.

 

 

 

 

Apana Vayu mudra:

Položaj je isti kao prethodni, s tim što se savije mali prst. Ovo pomaže kod bolesti srca i koristi se da umanji posledice srčanog udara. Opušta mišiće i uklanja bol.

 

 

Vata Karak mudra:

Dodirivanje jagodica palca, kažiprsta i srednjeg prsta. Ova mudra vraća energiju, jača imunitet, otklanja stres, nervozu, nesanicu i i zaboravnosti.

 

 

 

 

Prithvi mudra:

Dodirivanje palca i domalog prsta. Uklanja umor, simptome osteoporoze, artritisa i atrofije mišića.

 

 

 

 

Gyan mudra:

Spojeni palac i kažiprst. Ovaj položaj jača koncentraciju, poboljšava raspoloženje i smiruje.

 

 

 

 

 

 

 

  • Nazad
Komentari

Chat

fenixsite ima funkciju pretraživaca linkova. Naš sistem iskljucivo indeksira linkove ka drugim sajtovima, tako da se nijedan fajl ne nalazi na našim serverima.