» Zanimljivosti

OK

OK

Reč, odnosno skraćenica OK, koju svakodnevno upotrebljavamo mnogo puta, toliko se odomaćila u našem govoru, da retko kad razmišljamo odakle potiče i kako je nastala. Sigurno je da joj je poreklo iz angloameričkog jezika i da znači otprilike da je "sve u redu", da se rasprostranila po celom svetu i da je postala skoro univerzalna.

Ali, o tome kako je stvarno nastala, ne postoji usaglašeni stav. Termin je prvi put dokazano korišćen u pisanju još u prvoj polovini XIX veka. Tada se, 1839. godine, u Boston Morning Post-u, ta skraćenica prvi put pojavila odštampana, i to u obliku u kojem je poznajemo i danas - O.K. Iako se koristila umesto izraza "all correct", moda je tih godina bila da se skrećenice namerno pišu nepravilno, tj. onako kako se čitaju.

Postoje mnogobrojne teorije o tome kako je nastao ovaj popularni termin. Prva od njih objašnjava njegov nastanak pričom vezanom za severnoameričku vojsku. Po njoj, skraćenica O.K. se, pre širenja celim svetom, odnosila na "Known Order", to jest, rutinsku potvrdu određene naredbe.

Još jedna teorija o nastanku skraćenice vezuje se za vojnu terminologiju, sa značenjem Zero (0) Killed (K).

Postoji i objašnjenje koje se vezuje za jednostavni nedostatak pravopisnih veština. Po toj teoriji, nepismeni useljenici su na carini, u formulare sa pitanjima o prtljagu, upisivali "OK", kao skraćenicu za "all clear".

Potpuno različito stanovište za nastanak termina objašnjava se dolaskom robova iz zapadne Afrike, koji su koristili reč "woukay", koja u zapadnoafričkom jeziku znači "dobar".

Postoji i ta mogućnost da OK dolazi od skraćenice za "by the Order of the King", ili "po naređenju kralja". Kako god bilo, OK je danas uobičajeni izraz u celom svetu, a može se izgovoriti i gestom, spajanjem kažiprsta i palca ruke u krug. Ipak, pri upotrebi ovog znaka poželjno je biti pažljiv u nekim zemljama Južne Amerike, jer se tamo taj gest smatra izrazito vulgarnim i uvredljivim.

  • Nazad
Komentari
strelac
OK  yes
  • 30/Jun/2016

Chat

fenixsite ima funkciju pretraživaca linkova. Naš sistem iskljucivo indeksira linkove ka drugim sajtovima, tako da se nijedan fajl ne nalazi na našim serverima.