» Zanimljivosti

Poljupci i rukovanja

Poljupci i rukovanja

Mnogi savremeni antropolozi i proučavaoci ljudskog ponašanja smatraju da, u praskozorje ljudske istorije, poljubac i rukovanje nisu nastali kao izraz prijateljstva ili romantičnih osećanja, nego iz potrebe za opreznošću pri susretu sa nepozanatom osobom.

 

U davnim danima ljudske istorije, miris je bio najvažnije čulo pri uspostavljanju međuljudskih odnosa. Tada još veoma razvijenim i neiskvarenim čulom mirisa, drevni ljudi bili su u stanju da odrede stanje, raspoloženje, zdravlje i namere drugih, pa je mirisanje, prelaženjem nosa preko lica druge osobe, bilo najčešći vid pozdravljanja i upoznavanja. Vremenom je to trljanje nosem i "njuškanje", zahvaljujući potrebi i želji da se mirisu pridoda ukus, preraslo u poljubac.

Za poljubac kao izraz romantičnih osećanja, veruje se da je potekao iz Indije. Prvi poznati opis romantičnog poljupca nalazi se u indijskoj poemi Mahabharata, napisanoj oko 1.000 godine pre nove ere. Istoričari smatraju da je u to vreme u ostatku sveta romantičan poljubac bio nepoznanica i da ga je u Evropi prvi "promovisao" Aleksandar Veliki.

 

Za rukovanje se smatra da je nešto novijeg datuma nego poljubac. Iako postoje mnoga različita mišljenja o tome kada je počelo da se primenjuje, veruje se da je nastalo najkasnije u vremenu Antičke Grčke. Najstariji prikazi rukovanja nađeni su na posmrtnom kamenu iz V veka p.n.e., na kojem su prikazana dva vojnika kako se rukuju, i na osnovi stubova na Akropolju u Atini, gde je prikazana scena u kojoj se rukuju Hera, Zevsova sestra/žena i Atina, boginja mudrosti.

Činom međusobnog pružanja ruku, obe strane pokazuju da su ravnopravne. Međutim, obostrano poštovanje i iskazivanje želje za saradnjom nisu bili povod za nastanak ovog pozdrava. Veruje se da su činom rukovanja dve strane pokazivale da u ruci ne nose oružje, odnosno da su se pojavili goloruki i da druga strana ne mora da se plaši da će biti napadnuta.

Što se tiče pravila da se rukuje samo desnom rukom, stručnjaci tvrde da je nastalo zato što su se ljudi, pre pojave savremenih toaleta, čistili levom rukom nakon obavljanja velike nužde, pa je, kao znak poštovanja, drugoj osobi uvek pružana neukaljana ruka.

Tek u novije doba, nastale su različite vrste rukovanja i pozdravljanja rukama, od kojih svaka ima ima svoju simboliku.

  • Nazad
Komentari

Chat

fenixsite ima funkciju pretraživaca linkova. Naš sistem iskljucivo indeksira linkove ka drugim sajtovima, tako da se nijedan fajl ne nalazi na našim serverima.