» Život i stil

Poučna priča: Preferans

Poučna priča: Preferans

Tri igrača za stolom igraju preferans. Otac i dva sina.

Nedeljom, posle ručka, popiju kafu i podele karte. To je prilika da popričaju i da igraju. Najčešće krenu od 100 "bula".

Igra preferansa počinje negativnim poenima. Svi ih igrači, poput greha u životu, imaju od početka. Treba se "spustiti ispod kape", granica na kojoj se zbaci staro breme i krene u osvajanje pozitivnih poena. Da bi se igra završila, jedan igrač mora biti "dobar" onoliko koliko je jedan "loš".

Kao i u životu. Može se biti dobar samo u odnosu na nekoga ko to nije. Da nema zla, dobro ne bi imalo u onosu na šta da bude dobro. To često zaboravljamo kada sudimo drugima. U predstavi zvanoj "Život", neko mora da glumi i lik negativca. Teške su to uloge. Bez sukoba nema dobre predstave. Sve što postoji, postoji u relaciji. Ravnoteža između "dobra" i "zla" se održava, sa blagom prednošću "dobra". Tvorac igre je to dobro zamislio.

Posle svakog deljenja, jedan učesnik, licitiranjem, preuzima "ruku". Zato što ima najbolje karte, ili pokušava da prođe "na blef". Koliko igrača, toliko i stilova. Onaj igrač koji prihvati izazov, postaje protivnik...

Retke su pobede bez negativnih poena. Nosilac igre dobije partiju, ali i protivnici uzmu po neku kartu. Onda ga "duže". A na kraju se sve sabere. Ne retko bšs ti "dugovi" iz dobijenih partija budu presudni za Krajnji ishod.


Kada se "podvuče crta", malo je pobeda koje ne liče na poraz...
  • Nazad
Komentari
strelac
  • 19/Dec/2016
delikates
Nenadmašna igra, kao i njena simbolika.
  • 19/Dec/2016

Chat

fenixsite ima funkciju pretraživaca linkova. Naš sistem iskljucivo indeksira linkove ka drugim sajtovima, tako da se nijedan fajl ne nalazi na našim serverima.