» Zanimljivosti

Ribe mogu da prepoznaju ljudska lica!

Ribe mogu da prepoznaju ljudska lica!

Naučnici sa Univerziteta Oksford (Velika Britanija) i Kvinslend (Australija), su objavili naučnu studiju u časopisu Scientific Reports i otkrili da vrsta ribe (archerfish) sposobna da razlikuje i prepozna ljudska lica piše Science Daily....

"Biti u stanju napraviti razliku između velikog broja ljudskih lica je iznenađujuće težak zadatak, uglavnom zbog činjenice da sva ljudska lica dele iste osnovne funkcije i oblike. Sva lica imaju dva oka iznad nosa i usta, tako da moramo da budemo u stanju da identifikujemo suptilne razlike u njihovim osobinama. Ukoliko uzmete u obzir da postoji sličnost u izgledu između nekih članova porodice, ovaj zadatak može biti zaista vrlo težak", izjavilaje Kejt Njuport sa Univerziteta Oksford.

"Postavili smo hipotezu da je ovaj zadatak toliko težak da ga mogu izvršiti samo primati, koji imaju veliki i kompleksan mozak. Činjenica je da ljudski mozak ima specijalnu regiju za prepoznavanje ljudskih lica. Kako bismo testirali ovu ideju, želeli smo da vidimo da li neka druga životinja sa manjim i jednostavnijim mozgom može da prepozna ljudska lica“, dodaje Njuport.

Tako su naučnici su otkrili da je riba, iako nema sofisticirani vizuelni korteks primata, ipak sposobna da prepozna jedno lice od 44 novih lica. Ovo istraživanje dokazuje da riba kao beskičmenjak poseduje impresivne moći vizuelne percepcije.

U studiji, tropskim ribama archerfish (riba strelac) ponuđene su dve slike ljudskih lica i naučene su da izaberu jednu od njih koristeći svoje mlazeve vode.

Potom su ribama predstavljene jedno poznato ljudsko lice i serija novih lica i pokazalo se da su sposobne da prepoznaju prvo lice. Bile su u stanju da izvrše ovaj zadak čak i kada su neke očigledne karakteristike, poput oblika glave i boje, bile uklonjene sa slike.

Ribe su pokazale visok stepen preciznosti od čak 81 procenta u prvom eksperimentu (gde su morale da prepoznaju lice od 44 novih lica) i 86 procenata u drugom eksperimentu (gde su standardizovane crte lica poput osvetljenja i boje), što predstavlja neverovatno otkriće
  • Nazad
Komentari

Chat

fenixsite ima funkciju pretraživaca linkova. Naš sistem iskljucivo indeksira linkove ka drugim sajtovima, tako da se nijedan fajl ne nalazi na našim serverima.