» Svet filma

Ruski dokumentarac: Svetski poredak

Ruski dokumentarac: Svetski poredak

 

 

Novi ruski dokumentarni film "Svetski poredak", početkom ove godine ekskluzivno je emitovan na TV kanalu Rosija 1, a predsednik Vladimir Putin bio je među onima koji su za potrebe filma intervjuisani. Dokumentarac je konačno dostupan i publici van Rusije, a podeljen je u sedam epizoda:

 

Pad sistema sa Jalte

 

Demokratija: Prva krv

 

Tehnologija obojenih revolucija – nasilna demokratizacija

 

Evropa kao evropski vazal i migrantska kriza kao rezultat demokratizacije SAD

 

Garancije za stabilan razvoj u svetu – jedinstvo kroz različitost

 

Geopolitička borba mora biti civilizovana

 

Interes zemlje iznad svega

 

 

Kao sagovornik, Putin je i bio najvažniji izvor informacija za dokumentariste. Bilo je reči o gotovo svim svetskim problemima.

 

Putin je naglasio da je važno biti oprezan kada je u pitanju nuklearno oružje, navodeći da, iako Rusija svoje drži u pripravnosti, “ona nikada ne bi zamahnula svojom nuklearnom palicom ka drugima”.

 

U drugom delu, dokumentarac se bavi raspadom Jugoslavije i agresijom NATO pakta, ali i američkim intervencijama u Avganistanu, Iraku, ratu u Libiji itd. Među sagovornicima se, između ostalih, nalaze i premijer Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Tomislav Nikolić i naš čuveni filmski režiser Emir Kusturica. “Rat u Jugoslaviji pokazao je svim stranama koliko je naša civilizacija prazna, bez ikakvih principa i ideala”, izjavio je Kusturica.

 

Po pitanju stranog mešanja u unutrašnje stvari država, ruski predsednik je rekao da nedostaci nacionalnih vlada ne bi trebalo da budu razlog za intervenciju:

 

Najvažnije je da se ne podrivaju legitimne vlade i da se ne da uništava njihova državnost, čak i ako se čine nesavršenim.

 

Mislim da niko nikada ne bi trebalo da nameće bilo kakve vrednosti, koje smatra ispravnim. Mi imamo svoje vrednosti i svoje ideje o pravdi.

 

Neke zemlje su izgleda izgubile osećaj za realnost, pa misle da mogu da govore Rusiji kako da sprovodi svoju politiku. To se neće dogoditi.

 

 

Geopolitika je oduvek bila važno pitanje u svetu. Ipak, Putin smatra da, ako se geopolitička borba ne može izbeći, onda bi barem trebalo da bude civilizovana, sa principima koji su univerzalno prihvaćeni i nadgledani.

 

Od suštinskog je značaja za budući razvoj izgraditi odnose tzv. geopolitičke borbe koja je neizbežna i to je normalno. Ali potrebno ju je sprovesti u skladu sa civilizovanim pravilima, rekao je Putin.

 

Kada je reč o Ukrajini i postsovjetskim zemljama uopšte, ja sam uveren da položaj naših zapadnih partnera, Evrope i SAD, nema veze sa zaštitom ukrajinskih interesa, već sa pokušajima da se spreči ponovno stvaranje Sovjetskog Saveza. Pritom, niko ne želi da nam poveruje kada kažemo da Rusija nema za cilj ponovno stvaranje Sovjetskog Saveza.

 

Prema Putinu, Zapad danas shvata da je napravio grešku podržavši puč protiv vlade u Ukrajini. Međutim, za sada, Zapad nije spreman da to i prizna:

 

Ne možete poboljšati ništa organizovanjem državnog udara. Da li se nešto poboljšalo u zemlji? Moć je u rukama oligarha. Niko ne želi da finansijski podrži Ukrajinu. Istovremeno, oni žele da prebace finansijski teret na Rusiju... Hajde da podelimo rizik, rekli smo. Spremni smo da restrukturišemo ukrajinski dug prema Rusiji. Oni ne žele da podele taj rizik.

 

Putin se takođe dotakao svojih komšija na evropskom kontinentu, izjavivši da je problem u Evropi to što uopšte nema nezavisnu spoljnu politiku.

 

 

 

  • Nazad
Komentari

Chat

fenixsite ima funkciju pretraživaca linkova. Naš sistem iskljucivo indeksira linkove ka drugim sajtovima, tako da se nijedan fajl ne nalazi na našim serverima.