» Zanimljivosti

S Marsa ili sa Venere?

S Marsa ili sa Venere?

 

Činjenica je da postoje razlike između mozga muškarca i žene. One su povezane sa načinom na koji razmišljamo, ponašamo se, osećamo… Ako želite da produbite vezu sa osobom suprotnog pola, bilo da je reč o prijateljstvu ili emotivnoj vezi, trebalo bi da naučite nešto više o ovim razlikama i da što pre počnete da ih prihvatate. Ako želite da živite sa voljenom osobom, prvo morate shvatiti razlike u tome kako čiji mozak funkcioniše.

 

Da li ste znali da svaki mozak počinje kao ženski, i da se, kod muškog fetusa, pretvara u muški tek u osmoj nedelji nakon začeća? To se događa kada navala testosterona proširi komunikacione nervne centre, smanji prednji korteks i učini da deo mozga koji određuje pol postane dvaput veći.

 

Većina muškaraca koristi levu hemisferu mozga više od desne, dok žene imaju veću tendenciju da izbalansiraju obe strane. Ovo nam objašnjava zašto muškarci aktivnije pristupaju rešavanju problema i traže sva moguća rešenja, dok žene, s druge strane, imaju tendenciju da budu emotivnije i reše problem na kreativniji način. 

 

„Žena želi da njena osećanja neko čuje i razume, a ne da ih razreši“ 

 

Uzgred rečeno, ženi je dovoljno da upozna jednog muškarca i da ih zna sve, a muškarac može da upozna sve žene i da ih ne poznaje.

 

Pogledajmo koje su glavne razlike između mozga muškarca i žene.

 

Posao: Žene imaju tendenciju da traže poslove koji podrazumevaju komunikaciju sa ljudima. Bolje su u neverbalnoj komunikaciji, kao što je govor tela, pokazivanje emocija i empatija, dok muškarci više vole da se koncentrišu na poslove i zadatke koji ne zahtevaju komunikaciju.

 

Matematičke veštine: Njih kontroliše leva strana mozga, koju muškarci koriste više. Zato su muškarci bolji u matematici i logičkom razmišljanju.

 

Emocije: Ženama su njihove emocije mnogo jasnije i imaju mnogo manji problem da ih pokažu, što  im omogućava da se lakše povežu sa ljudima, održe kontakte i veze. Zato ima mnogo više ženskih nastavnika u školama i vrtićima. Sa druge strane, žene su sklonije depresiji i anksioznosti, pogotovo posle porođaja.

 

Veličina mozga: Dokazano je da je muški mozak od 11 do 12 odsto veći od ženskog. Naravno, ovo nema nikakve veze sa inteligencijom, najverovatnije je to srazmerno korpulentnosti muškaraca i žena. Muškarcima je potrebno više neurona da bi dobili veću telesnu masu i zato je, generalno govoreći, njihov mozak veći.

 

Tolerancija na bol: Muškarci i žene doživljavaju i tolerišu bol na prilično različite načine. Pokazalo se da ženama treba veća količina morfijuma da bi se postigao isti efekat smanjenja bola nego kod muškaraca. Dakle, žene osećaju bol mnogo intenzivnije od muškaraca (mada ga, da se razumemo, mnogo bolje podnose).

 

Snalaženje u prostoru: Muškarci imaju bolji osećaj za prostor i mnogo toga što im omogućava da se bolje snalaze u prostoru i razumeju položaj objekata, čak i kada su rotirani. Naučnici su otkrili da je deo mozga koji je zadužen za snalaženje u prostoru kod žena zadebljan, što im smanjuje veštine sagledavanja prostora.

 

Osetljivost na bolesti I poremećaje: S obzirom na to da smo već ustanovili da muški i ženki mozak potpuno različito funkcionišu, logično je da postoji razlika i na ovom polju. Žene su podložnije poremećajima kao što su depresija, anksioznost i slično, dok su muškarci skloniji virusnim infekcijama, autizmu itd.

 

Seks: Muškarci imaju tendenciju da budu više seksualno stimulisani, jer osećaju fizičku privlačnost, dok žene uzbuđuju određeni mirisi, dodir, reči… Muškarci su spremni za seksualni čin bilo kada i bilo gde, dok su žene mnogo više rezervisane. Takođe, kod žena seksualna želja zavisi od onoga kako se osećaju u datom trenutku.

 

Ako želite srećnu i dugovečnu vezu, brak ili prijateljstvo, morate biti svesni razlika između ženskog i muškog mozga i krenuti odatle…

 

Srećno!

  • Nazad
Komentari

Chat

fenixsite ima funkciju pretraživaca linkova. Naš sistem iskljucivo indeksira linkove ka drugim sajtovima, tako da se nijedan fajl ne nalazi na našim serverima.