» Svet filma

T2: Trainspotting 2

T2: Trainspotting 2

 

Trainspotting 2 (2017)

 

Režija: Deni Bojl

Priča: Irvin Velš (roman), Džon Hodž (adaptacija)

Uloge: Evan MekGregor, Robert Karlajl, Džoni Li Miler...

 

 

Dugoočekivani nastavak filma Trainspotting (1996) trebalo bi da se pojavi u bioskopima početkom 2017. godine.

 

Ekranizacija romana Irvina Velša, svojevremeno je izazvala dosta kontroverze, kao i sama knjiga i skoro kao Kjubrikov film A Clockwork Orange, dvadesetak godina ranije. U prvi plan radnje, stavljena je zavisnost od heroina, a prikazani su svi aspekti takvog života.

 

Glavni protagonista filma je Mark Renton, mladić sa nedostatkom ambicija, koji živi Edinburgu. On je, kao i većina njegovih prijatelja, heroinski zavisnik, koji jedina uzbuđenja doživljava u situacijama kada nabavlja drogu ili novac za nju. Njegova dva najbolja prijatelja su takođe narkomani: Sikboj, momak opsednut Džejmsom Bondom, i Spad, bezazleni štreber.

 

Ovoj grupi prijatelja droga predstavlja dodatni životni problem i nedostatak. Nakon sukoba sa zakonom, Mark ostavlja heroin i seli se u London, ali mu se uskoro priključuje ostatak ekipe, što ga polako ali sigurno vraća na put droge i kriminala.

 

Film je, u vreme kada se pojavio, bio unikatan, zbog toga što je, pored pažnje koju je posvetio negatvinim aspektima zavisnosti, kao što su kriminal ili bolesti, dosta detaljno prikazao i osećaje prijatnosti koje heroin stvara korisniku. Kroz realistični prikaz narkomanske scene, film u kojem se govori na čistom škotskom jeziku, objašnjava i dosta pojmova u vezi sa škotskom istorijom.

 

 

  • Nazad
Komentari

Chat

fenixsite ima funkciju pretraživaca linkova. Naš sistem iskljucivo indeksira linkove ka drugim sajtovima, tako da se nijedan fajl ne nalazi na našim serverima.