» WTF

Urbane legende

Urbane legende

 

Mada nam je većina ovih legendi dobro poznata, iz filmova ili iz drugih “pouzdanih” izvora, nije loše da ih se povremeno podsetimo, jer…, ko zna…, možda to i nisu samo legende.

 

 

Zadnje sedište

Mlada djevojka je kobne večeri ostala na poslu do kasno u noć. Kada je napokon bila gotova, sela je u auto i polako krenula kući, ali je posle nekog vremena u retrovizoru primetila da je netko sustiže. Njen pratlac je već počeo da je pretiče, kada je odjednom naglo usporio i počeo ludački da trubi i ablenduje, vozeći na neprimereno malom odstojanju. Ona se uspaničila i ubrzala, ali je vozač pomahnitalo pojurio za njom nastavljajući da trubi. Nakon kraće potere, napokon je došla do svoje kuće, izletela iz auta i, ušavši u stan, odmah pozvala policiju, koja je ubrzo i došla. Na njihovo zaprepaštenje, vozač auta koji ju je progonio je i dalje bio tamo, te je policajcima ispričao da je, kad je prvi put hteo da pretekne devojku, video siluetu čovjeka na zadnjem sedištu njenog automobile, koji je u ruci držao nož i spremao se da ga zabode u nju. Kada su ga obasjala svetla, verovatno se spustio natrag na sedište, pritajio se i čekao…

 

 

Duh iz toaleta

Toaleti japanskih škola su, po ovoj legendi, zaposednuti nečim veoma čudnim. Izgleda da je reč o duhu koji pohodi poslednju kabinu u nizu i, dok sedite na šolji, pita vas da li želite crveni ili plavi toilet-papir.

Ako izaberete crveni, seći će vas sve dok vaša odeća ne postane crvena, a ako poželite plavi, daviće vas dok vam lice ne poplavi.

Svaki pokušaj da nadmudrite zlog duha, koji je nazvan Aka Manto, traženjem neke druge boje papira, za posledicu ima to da vas odvuče u podzemni svet.

Izgleda da je jedina mogućnost spasa to da uopšte ne uzmete papir. Tada će vas ostaviti na miru.

 

 

Beli miš

 

Ova urbana legenda je naročito popularna u vreme kada se srednjoškolci spremaju za odlazak na ekskurziju.

Devojka je sa svojim razredom otišla na matursku ekskurziju u Španiju. Posle nedelju dana poroka u vidu alkohola i droge, dan pred povratak kući upoznala je mladog i zgodnog momka sa kojim je provela neobuzdanu noć.

Probudivši se u njegovom stanu, shvatila je da joj avion poleće kroz dva sata i u trku počela da se oblači i sprema za polazak.

Ljubavnik ju je zaustavio i dao joj malu kutiju, rekavši da mu je prethodna noć bila posebna i da zato želi da joj da poklon, u znak sećanja. Zamolio ju je da kutijicu otvori tek u avionu.

Negde na pola puta, devojka odluči da konačno otvori kutiju. U njoj se nalazio mrtvi beli miš, sa ceduljicom na kojoj je pisalo: Dobrodošla u AIDS- klub.

 

 

Klovn

Pošto je konačno spakovala decu na spavanje, devojka koja ih je čuvala odlučila je da se opusti gledajući televiziju. Ali, pažnju joj je privukla jeziva lutka klovna, koja kao da je piljila u nju iz ugla sobe.

Bebisiterka je pozvala svog poslodavca, oca usnule dece, koji je sa svojom ženom večerao u nekom finom restoranu, i upitala ga može li da gleda televiziju u njihovoj sobi, pošto joj je ta njihova lutka klovna dosta strašna.

Čovek ju je odmah prekinuo i naredio joj da smesta pozove policiju, uzme decu i beži iz kuće, jer oni u kući nemaju nikakvu lutku klovna.

Deca su ga, doduše, nekoliko puta videla prethodnih dana, ali su roditelji to pripisivali njihovoj mašti…

 

 

Krevet

 

Za razliku od mnogih drugih, ova priča se stvarno dogodila, i to više puta.

Novopečeni bračni par iznajmio je sobu u finom hotelu, za svoj medeni mjesec. Pošto su se smestili na širokom krevetu, žena oseti jak i vrlo neprijatan miris. Par je odmah pozvao upravnika hotela, koji je došao i pregledao sobu, ali nije uspeo da nađe izvor smrada, pa je pozvao dobro opremljenu ekipu za čišćenje i intervencije.

Nakon detaljnog pranja i osvežavanja, vonj je i dalje bio prisutan.

Iznervirani mladoženja, koji je sobu podosta platio, počeo je da demolira sve što mu se našlo pod rukom. Pošto je, između ostalog, podigao i bacio madrac sa kreveta, sve ih je zapljusnuo nepodnošljivi smrad i užasnuo pogled na poluraspadnuto telo gole žene.

 

 

Autostoperka

 

Jedne večeri, dok se mladić vozio kući, na manje prometnom delu puta ugledao je zgodnu, mladu autostoperku.

Stao je i ponudio joj prevoz, na šta je ona, naravno, pristala. U prijatnom ćaskanju, vreme im je proletelo, pa su ubrzo stigli do manjeg mesta usput, gde je mladić ostavio devojku ispred kuće u kojoj je živela.

Stigavši ispred svog stana, momak je primetio da mu je u automobilu ostao devojčin šal. Odlučio je da sledećeg dana, kada bude ponovo prolazio istim putem, vrati šal devojci, a potajno se nadao da će sa njom uspeti da ugovori i nekiodlazak na piče, večeru i slično tome.

Kada je pokucao na vrata kuće ispred koje je devojka izašla, otvorili su mu stariji muškarac i žena.

Oni su odmah duboko uzdahnuli, uzeli mu šal iz ruke i zahvalili se. Videvši mladićev razočarani pogled, ispričali su mu da je to zaista šal njihove ćerke, koja je poginula 10 godina ranije, upravo na tom delu puta gde ju je mladić prethodnog dana pokupio. 

Dodali su i to da im svake godine, na taj datum, neki mladić donese taj isti šal.

 

 

Ceo svet te razume

 

Pošto su sve urbane legende manje-više hororistične ili barem misteriozne, red je da im se pridoda jedna vesela priča, naravno – istinita. Čula sam je od svoje prijatelice, kojoj je to ispričala koleginica s posla, čija je sestra ovo doživela.

Beograđanka je otputovala u Kanadu, u jednomesečnu posetu rođacima koji već dugo tamo žive.

Jednog prepodneva, dok su njeni domaćini bili na poslu, devojka je odlučila da malo istražuje tržne centre sa rasprodajama.

Ušla je u autobus koji vozi na periferiju grada i odmah shvatila da će ceo put pretrpeti stojeći, jer je unutra bila velika gužva, bez ijednog slobodnog mesta za sedenje.

Mrmljajući sebi u bradu, proteste tipa: “Ovo imam i kod kuće”, dodatno se nervirala zbog toga što ju je mladi Kinez, udobno zavaljen u svoje sedište, uporno posmatrao i kikotao se.

Kao “šlag na tortu”, došlo je iznenadno zaustavljanje autobusa, pri čemu se našla u neprijatnom položaju, tačnije – u zagrljaju starog gospodina koji je sedeo odmah pored Kineza.

Ne mogavši više da izdrži, devojka glasno i sočno opsova vozača, naravno, na maternjem jeziku.

Sa vozačkog sedišta ustade grmalj i odgovori joj (tako da ga ceo svet razume): “Ti bi da nastaviš peške, ćurko nekulturna!”.

Devojka se odmah izvini, ali, i dalje pod tenzijom, nastavi da iskaljuje bes na Kinezu: “Šta se ti kikoćeš, prdavac! Kao da ti nešto znaš!”.

Na to će Kinez, sad već plačući od smeha: “Zve zam vas radzum’o…”.

 

 

  • Nazad
Komentari

Chat